naturfag.no blir utvikla av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: post@naturfag.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
- barnetrinn 1-2
- barnetrinn 3-4
- barnetrinn 5-7
Epler blir brune
Er det bare om høsten eplene blir brune? Hvordan kan vi forhindre at epler som er delt opp blir brune?
Del et eple. Skvis sitronsaft på den ene halvdelen. La det gå noen timer.
Observer og beskriv hva som skjer med fargen på epleoverflatene? Hvilken rolle har sitrondråpene?
Faglig forklaring
Forsøket over viser en overflate som utsettes for oksygen og lys. Det begynner raskt å bli brunt. Det oksiderer. Smører vi derimot overflaten av eplet med sitron, holder det seg lyst lenger.
Årsaken til at eplet ikke blir brunt er at vi bremser oksideringen ved å tilføre antioksidanter fra sitronen. Vitamin C er en god antioksidant som bidrar til å forsinke forråtnelsesprosessen til eplet.
Et enzym inngår i denne forråtnelsesprosessen. For å hindre at vi får brune epler, må vi enten hindre oksygen å slippe til, eller tilføre sitronsyre som hindrer enzymenes aktivitet.
Kommentarer/praktiske tips
Du kan også forsøke å dekke til epleoverflaten med gladpack. Fungerer det like godt som sitron? Vil sitron ha samme nytten på andre fruktoverflater som for eksempel pære og banan?
Materialer og utstyr
- epler
- kniver
- sitron