naturfag.no blir utvikla av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: post@naturfag.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
Temasider
Andre læringsarenaer
Bruk av læringsarenaer utenfor skoler øker mulighetene for at elevene opplever relevans ved at de ser kunnskap i anvendelse og at studier foregår i autentiske omgivelser.
Argumentasjon
Argumentasjon er en av de viktigste drivkreftene i naturvitenskapelig praksis og dermed et sentralt kjennetegn ved naturvitenskap. Her finner dere en serie artikler om argumentasjon. Artiklene kan leses enkeltvis eller som en helhet.
Begreper og språk
Å forstå hva naturfaglige begreper betyr og å skjønne naturfagspråket er viktig for å forstå selve fagets innhold. Arbeid med begreper er derfor grunnleggende i naturfag, og det er viktig å variere metoder i dette arbeidet for å nå flest mulig elever.
Bioteknologi
På denne temasiden har vi samlet ressurser om temaet bioteknologi. Her finner du aktiviteter og fagartikler om emnet tilpasset grunnskolen og videregående skole.
Gastronomisk naturfag
Naturfaglærere er ikke som andre på kjøkkenet! Opplegg både til undervisningen og til å imponere gjester...
Grunnleggende ferdigheter
Elevene skal mestre å lese, skrive og samtale om naturvitenskapelige emner, samt bruke regning og digitale verktøy der det inngår i en faglig sammenheng.
Interessevekkarar
Korte aktivitetar som du kan bruke i oppstarten av eit emne for å vekke undring og interesse.
Jord
Jord er en begrenset ressurs og et levende system som gir næringsstoffer, holder på vann til plantevekst, er grunnlaget for all produksjon av mat, energi og fiber – og helt vesentlig for lagring av karbon. Jorda er også et filter som fjerner forurensning fra vann i bakken.
Kritisk tenkning og tverrfaglige tema
Kritisk tenkning vektlegges som en viktig kompetanse for det 21. århundre. Kritisk tenkning bør undervises både knyttet til de enkelte fagene, men også på tvers av fag.
Luft
Luft kan få ting til å bevege seg, vi er avhengige av å puste inn luft og lufta kan forurenses. Her er tips til ulike innfallsvinkler til temaet.
Lys
Lys handlar om sola, synet, lysbrytning, fotosyntese og mykje meir. Her er rom for mange tverrfaglege koplingar.
Teknologi
Teknologi er et av kjerneelementene i naturfag. Her har vi samlet en del stoff som på ulike måter belyser temaet.
Tid
Tid er viktig i både fysikk, biologi, kjemi, teknologi og geofag. I naturen kan endringene skje på få sekunder eller gå så sakte at vi mennesker ikke klarer å observere det.
Uterommet – nærmiljøet som læringsarena
Uteaktiviteter som er lette å gjennomføre i skolens nærmiljø. Hvert opplegg starter ute, har et etterarbeid som binder sammen teori og praksis, krever lite utstyr og kan gjennomføres på 60 minutter.
Uteundervisning
I følge opplæringens verdigrunnlag, i læreplanen, skal elevene få oppleve naturen og se den som en kilde til nytte, glede, helse og læring. På denne temasiden har vi samlet ulike aktiviteter som passer for uteundervisning.
Valgfagene på ungdomstrinnet
Dette er en samleside med lenker til læringsressurser for alle valgfagene som tilbys i ungdomsskolen.
Vann
Temasiden inneholder en rekke læringsressurser som gir ulike innfallsvinkler til temaet vann.
Verdsrommet
Læringsressursar om verdsrommet, solsystemet vårt og fenomen i og rundt vår eigen klode. Temaet kan koplast til fleire kompetansemål i klassisk fysikk.
Vinter
Utnytt vinteren og pek på mulige naturfaglige fenomener i forbindelse med årstider og feiringer.