naturfag.no blir utvikla av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: post@naturfag.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
- barnetrinn 1-2
- barnetrinn 3-4
- barnetrinn 5-7
Epler modner bananer
Har du lurt på hvordan du kan modne grønne bananer fort? Her får du modningstips.
Legg en grønn banan og et eple i en plastikkpose og knyt godt igjen. Du kan godt bruke pose med zip-lås.
Legg en annen grønn banan i en annen plastikkpose og knyt godt igjen. Plasser plastikkposene i romtemperatur og la det gå 2–5 dager.
Studer posene etter 2–5 dager. Sammenlikn og beskriv de to bananene. Hvilken rolle kan eplet ha hatt?
Faglig forklaring
Bananen som ligger sammen med eplet vil bli fortere modent. Årsaken er at eplet utvikler en gass som heter eten (også kalt etylen). Denne gassen virker som et aldringshormon i planter og får derfor modningsprosesser til å gå fortere. Noen typer frukt som epler og pærer skiller ut store mengder eten under modningen. Frukt som responderer på eten kalles klimakterisk frukt. Eksempler på klimakterisk frukt er eple, banan, avokado, cherimoya, fiken, mango, oliven, fersken, pære, plomme, tomat, og persimon. Disse fruktene kan modnes med eple. Eksempler på ikke-klimakterisk frukt er kirsebær, citrus, vindruer, ananas, jordbær og vannmelon.
Kommentarer/praktiske tips
Prøv å gå videre med andre kombinasjoner av frukt og grønnsaker. Avocado kan for eksempel bråmodnes ved å legge den med et eple eller en tomat i en plastpose i romtemperatur.
Hvis du skal ha hel frukt til å holde lenge i et fruktfat, hvilke frukter vil du sette sammen?
Materialer og utstyr
- 1 eple
- 2 grønne bananer
- 2 gjennomsiktige plastposer gjerne med zip-lås