naturfag.no blir utvikla av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: post@naturfag.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
Utforsk med andre stoffer
Hvilke stoffer har antioksiderende virkning?
Nå skal elevene endre det innledende forsøket ved å bytte ut C-vitamin med andre stoffer som de vil undersøke og sammenlikne. Hvilke stoffer kan vi påvise har antioksiderende virkning? Er det forskjell på hvor sterk den antioksiderende virkningen er? Hvordan kan vi sammenlikne de ulike stoffene mest mulig rettferdig? Hvilken slutning kan vi trekke?
Faglig forklaring
Natriumhypokloritt (Klorin)
Vi har valgt å bruke Klorin, fordi det er et stoff med meget sterk oksiderende/oksidativ virkning, og det er noe de fleste elevene kjenner igjen hjemmefra. De fleste vet at Klorin brukes til bleking, rengjøring og desinfeksjon. Det er nettopp Klorins sterke oksiderende virkning som gjør at organiske molekyler i bakterier og virus blir ødelagt, og at fargestoffer mister sine egenskaper. Natriumhypokloritt (Klorin) er en oksidant, det vil si et stoff med oksiderende virkning på andre stoffer. Vi kan si at natriumhypokloritt stjeler elektroner fra andre stoffer.
Antioksidativ virkning
Det er vanskelig å hevde at vi i dette forsøket måler mengden antioksidanter. Det vi måler er hvor sterk den antioksidative virkningen er i de enkelte næringsstoffene vi undersøker. Det er verdt å merke seg at stoffer som kaffe og te (spesielt grønn te!) har overraskende høy antioksidativ virkning.
Kvantitativ tilnærming
Ved hjelp av en standard C-vitaminløsning (som beskrevet i det innledende forsøket), kan vi sammenlikne og kvantifisere innholdet av antioksidanter i forhold til andre næringsstoffer, for eksempel som C-vitaminenheter.
Materialer og utstyr
- to små begerglass
- ett vannglass
- teskje eller dråpeteller
- vattpinner
- konditorfarge
- natriumhypokloritt (Klorin eller lignende produkter)
- C-vitamin (for eksempel brusetabletter 1000 mg)
- ulike drikker eller andre stoffer for testing (kaffe, juice, cola, vann osv.)
Fagspesifikke begrep
-
antioksidantnaturlige stoffer som finnes i frukt, bær og grønnsaker og som beskytter mot oksidasjon, f.eks. vitaminene A, E og C
-
enzymerproteiner som styrer nesten alle kjemiske prosesser i levende celler. Enzymer virker som katalysatorer, altså at de får kjemiske reaksjoner til å gå lettere.
-
løsningto stoffer som blandes hvor det ene stoffet løses i det andre og man ikke kan se de ulike delene
-
næringsstofferkjemiske forbindelser og grunnstoffer som kroppen trenger å vokse og for å få energi.
-
oksidasjonen reaksjon med oksygen der stoffer som kan være skadelig for cellene frigjøres
-
påvisningkjemiske reaksjoner som brukes for å bekrefte eller avkrefte at bestemte stoffer er tilstede
Forskerspirebegrep
-
observereå bruke sansene til å få informasjon om noe
-
sammenligneå se etter likheter og forskjeller mellom to eller flere ting
-
slutningnoe du kommer fram til ved å bruke bevis
-
undersøkeå studere eller prøve å finne ut mer om noe
-
utforskeå studere eller prøve å finne ut mer om noe