naturfag.no blir utvikla av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: post@naturfag.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
Undervisningsopplegg
Økt 3: Bærekraftig mat
I denne økta engasjeres elevene ved å gjøre aktiviteten Bærekraftig produktvalg – velg et eple. Videre skal de sette seg inn i og sammenligne EAT-dietten med norske kostholdsråd og vurdere likheter og forskjeller mellom disse. Rådene om kosthold kan de bruke videre i gruppearbeidet når de skal gi kostholdsråd til sine profiler.
Læringsmål
Elevene skal kunne
- beskrive og gi eksempler på ulike dimensjoner av bærekraftig utvikling
- vurdere forbruksvalg i lys av bærekraftig utvikling
Tidsbruk
3A. Aktivitet: Bærekraftig produktvalg – velg et eple #4 |
30 minutter |
3B. Forelesning om bærekraftig matproduksjon |
15 minutter |
3C. Leseoppdrag |
15 minutter |
3 D. Debatt – EAT-dietten, for og imot |
10 minutter |
3 E. Debatt – Plenum oppsummering |
10 minutter |
3F. Gruppe: Oppsummering |
5 minutter |
3G. Plenum: Oppsummering |
5 minutter |
TOTALT |
90 minutter |
Naturfaglig språk
Fagspesifikke begrep
-
argumenterebegrunne en påstand
-
blodsukkernivåmengde fritt sukker (glukose) i blodet. Glukose er cellenes viktigste brennstoff.
-
bærekraftig utviklingutvikling som tilfredsstiller dagens behov uten å ødelegge fremtidige generasjoners muligheter til å tilfredsstille sine behov
-
CO2-ekvivalentenhet som brukes i klimagassregnskap. Enheten tilsvarer den effekten en gitt mengde CO2 har på den globale oppvarminga over en gitt tidsperiode.
-
dyrevelferddyrs helse, hvordan de mestrer sine omgivelser og muligheter til å utøve naturlig atferd
-
fettstoff som bidrar til å bygge opp cellene i kroppen, er en viktig kilde til energi og fungerer som energilager for kroppen
-
FNs bærekraftsmålverdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030
-
karbohydraterenergirike organiske stoffer som kroppen bruker som energikilde
-
klimaavtrykkde totale utslippene forårsaket av en person, en organisasjon eller et produkt, målt i CO2-ekvivalenter
-
mineralergrunnstoffer med mange ulike funksjoner i kroppen, som for eksempel jod som inngår i dannelsen av hormoner som er med på å drive stoffskiftet
-
næringsstofferkjemiske forbindelser og grunnstoffer som kroppen trenger for å vokse og for å få energi
-
proteinerviktige byggesteiner i oppbyggingen av celler. Proteinene er store organiske molekyler som inneholder nitrogen.
-
sammenlignese etter likheter og forskjeller mellom to eller flere ting
-
vitaminerorganiske stoffer som inngår i mange prosesser i kroppen, som for eksempel A-vitamin som er særlig viktig for synet og immunforsvaret