naturfag.no blir utvikla av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: post@naturfag.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
1B. Forberedelse til forsøk
Ark 6 i PowerPoint. Si: Enzymer er viktige i alle kjemiske reaksjoner i kroppen, ikke bare til nedbryting av næringsstoffer. I stoffomsetningen kan det dannes giftige stoffer som f.eks hydrogenperoksid H2O2. Konsentrasjonen av hydrogenperoksid blir aldri høy i cellene siden det brytes ned til vann og oksygengass. Cellene inneholder enzymet katalase. Katalase sørger for at nedbrytingen av hydrogenperoksid går hurtig. Produktet blir to ufarlige stoffer: vann og oksygengass. Vis NRK-klippet om elefanttannkrem eller lag det selv.
Ark 7 i PowerPoint.
Vis reaksjonsligningen:
katalase
2H2O2(l) → 2H2O(l) + O2(g)
Si: Hvordan kan vi måle reaksjonshastigheten til denne reaksjonen? Bruk tenk-par-del . [vannkonsentrasjonen øker, oksygengass frigjøres, hydrogenperoksidkonsentrasjonen synker] Ikke trekk noen konklusjon foreløpig.
Ark 8 i PowerPoint. Elevene skal utforske reaksjonen mellom hydrogenperoksid og katalase. Be dem ta på seg vernebriller og si at hydrogenperoksid er etsende.
Del ut to reagensglass til elevene:
- Reagensglass A: Inneholder 0,5 mL 1,5 % hydrogenperoksidløsning (NB! Hydrogenperoksid er etsende)
- Reagensglass B: Inneholder 1 mL gjærløsning tilsatt litt Zalo
Be elevene helle gjærløsningen (reagensglass B) over til løsningen med hydrogenperoksid (reagensglass A).
Be elevene observere reaksjonen og komme med et nytt forslag på hvordan reaksjonshastigheten kan måles. [Måle skumhøyde etter en viss tid]
Spør: Hva gjør at det dannes skum? [produksjon av oksygengass] Oksygen bobler gjennom løsningen slik at det dannes skum. Litt tilsatt Zalo gir ekstra god skumproduksjon.
Ark 9 i PowerPoint. Spør: Hvilken av løsningene inneholder enzymet katalase? [løsningen med gjær] Gjærsopp er levende, og de fleste levende celler inneholder enzymet katalase.
Spør: Hvilke faktorer kan påvirke reaksjonshastigheten? [temperatur, pH, enzymkonsentrasjon, gjærkonsentrasjon, konsentrasjon av substrat (hydrogenperoksidløsningen)]