naturfag.no blir utvikla av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: post@naturfag.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
Undervisningsopplegg
Passer for
- ungdomstrinn 8-10
- vg1
Tidsbruk
- 3–4 timer
Grøt kokt på vitenskapelig vis
I dette undervisningsopplegget kan elevene ta del i en for lengst avsluttet strid som raste i norske medier på 1860-tallet, men der siste ord fremdeles kanskje gjenstår å bli sagt. Den vekket engasjement da og kan forhåpentligvis engasjere også i dag.
Elevene skal lage grøt, vurdere argumenter og undersøke egenskaper ved grøt. Ikke minst er det en god anledning til å kose seg med en porsjon vassgraut. Dette utforskende naturfagopplegget er særlig yrkesrettet for elever på restaurant- og matfag (Vg1), men vil også være egnet i studieretningsfag som teknologi og forskningslære.
Materialer og utstyr
- kjøkken med utstyr til å koke grøt
- kaliumjodid
- reagensglass
- dråpeteller
- amylase
- kiwi eller ananas
Naturfaglig språk
Fagspesifikke begrep
-
amylaserenzymer som bryter ned karbohydrater (polysakkarider og disakkarider) i mindre sakkarider
-
denatureringnår et protein får endret opprinnelige form etter å ha blitt utsatt for varme, høy/lav pH eller høy konsentrasjon av salt. Enzymet mister da dermed også sin funksjonsevne.
-
enzymerproteiner som styrer nesten alle kjemiske prosesser i levende celler. Enzymer virker som katalysatorer, altså at de får kjemiske reaksjoner til å gå lettere.
-
fordøyelsemekanisk og kjemisk nedbryting av maten når den går gjennom fordøyelseskanalen fra munnhulen til endetarmen. De nedbrutte næringsstoffene tas opp av kroppen og utnyttes i stoffskiftet og til oppbygging.
-
karbohydraterenergirike organiske stoffer som er viktig energikilde for kroppen
I mat omfatter karbohydratene kostfiber, stivelse og ulike sukkerarter. -
næringsstofferkjemiske forbindelser og grunnstoffer som kroppen trenger å vokse og for å få energi.
-
proteaserenzymer som spalter proteiner/peptidkjeder til mindre peptidkjeder
-
proteinerstor gruppe store molekyler som har ulike funksjoner i kroppen, slik som byggestein, næring og som enzymer De er bygd opp av en eller flere foldete og spiralsnodde kjeder av aminosyrer.
-
påvisningkjemiske reaksjoner som brukes for å bekrefte eller avkrefte at bestemte stoffer er tilstede
-
spaltingoppdeling av stoffer i mindre bestanddeler
-
stivelseEn type karbohydrat bestående av lange kjeder av monosakkaridet glukose. Fungerer som energilager for mange planter.
Forskerspirebegrep
-
hypoteseen mulig forklaring som kan bli testet i en undersøkelse
-
naturvitenskapstudiet av verden gjennom observasjoner og undersøkelser
-
observereå bruke sansene til å få informasjon om noe
-
sammenligneå se etter likheter og forskjeller mellom to eller flere ting
-
slutningnoe du kommer fram til ved å bruke bevis
-
undersøkeå studere eller prøve å finne ut mer om noe
-
utforskeå studere eller prøve å finne ut mer om noe
Tema
- Gastronomisk naturfag
- Yrkesretting og relevans