naturfag.no blir utvikla av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: post@naturfag.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
Videoklipp fra NRKs arkiv
Øgrim og Ormestad laget fysikkprogrammer for NRK i flere tiår. Her finner du noen av klippene som ligger på nrk/skole. Videoklippene har en viss nostalgi over seg, men fysikkforsøkene er fortsatt aktuelle og kan prøves ut i klasserommet eller være utgangspunktet for faglig undring og diskusjon.
Briller på roterommet
Det finnes både samlelinser og spredelinser, og dette benyttes i briller som skal korrigere synet til nærsynte og langsynte. Otto har modeller som viser hvordan det hele foregår i denne videoen fra nrk.
Det vi ser i vannet
Dette filmklippet fra NRK viser noen morsomme forsøk som viser hvordan vi oppfatter det som ligger under vann.
Dressing og hårrørseffekten
Dette videoklippet fra NRK tar for seg hårrørseffekten hos planter. Helmut skal marinere kokte poteter i en saus. Han vil at sausen skal trekke inn i poteten, og gi god smak. Men hvordan kommer sausen seg inn i potetbitene? Otto viser at dette er fysikk.
Eggekoking
Det er ikke bare å koke et egg. Du har kanskje sett egg sprekke, slik at hviten tyter ut i vannet? Hvorfor skjer det?
El-motoren
Med elektrisitet og magnetisme kan vi skape bevegelse. Dette prinsippet viser Otto med noen enkle forsøk i videoklippet fra NRK.
En speilkikkert
Krumme speil kan brukes til å lage stjernekikkerter. Her får vi nøye forklart hvordan dette fungerer, med store og små speil i denne videoen fra nrk.
Farger på roterommet
Hva er det egentlig som skjer når vi ser forskjellige farger? Er malingsboksen rød inni når lokket er på? Vi får se hvordan lys består av flere farger, og hva det betyr for fargene vi ser, for eksempel i en regnbue i denne videoen fra nrk.
Kastbevegelsen
I dette videoklippet fra NRK møter Helmut og Otto Galileo Galilei, en mann som la grunnlaget for mye av den naturvitenskaplige tenkningen vi bruker idag. Han viser et eksempel på hvordan han beregnet fysiske lover for bevegelse.
Kraft og treghet
I videoklippet fra NRK forteller Otto om hvordan kraft skaper akselerasjon som forandrer farten til gjenstanden den virker på. Men Helmut har motforestillinger, han kan bruke kraft som ikke lager akselerasjon.
Lek med hjul
I dette videoklippet leker Helmut og Otto seg med noen gammeldagse leker fra da de var små. En jernring kan balansere på høykant så lenge den ruller, men når farten blir lav vingler den og velter. Hvorfor?
Luftmotstand
Galileo Galilei (1564-1642) kom fra Pisa i Italia, en by som også er kjent for sitt skjeve tårn. Var det i det han fant loven som sa at alle ting faller til jorden i samme fart? Det er temaet for dette videoklippet fra NRK.
Magnet og elektroner
I dette videoklippet fra NRK viser Otto med en elektronkanon hvordan en magnet kan tiltrekke eller frastøte seg elektroner. Dette prinsippet var utgangspunktet for billedrøret som var i alle TV-skjermer før flatskjermens tid.
Magnetisme gir strøm
Akkurat som elektrisk strøm skaper magnetisme kan magnetisme skape elektrisk strøm. Når magneten beveger seg i forhold til en elektrisk krets oppstår det spenning i kretsen.
Newtons fargespekter
Sir Isaac Newton (1643-1727) fant ut at hvitt lys besto av alle farger. Helmut og Otto gjenskaper forsøket. Ved å sende hvitt lys gjennom et prisme får de et fargespekter med sju farger. Videoklippet fra nrk viser dette.
Newtons gravitasjon
Gravitasjonskreftene trekker oss mot bakken, men virker også mellom mindre legemer. Otto har et apparat som viser hvordan to blykuler trekker på hverandre i dette filmklippet fra nrk.
Newtons lover
I denn videoen fra nrk reiser Otto og Helmut i tiden, og besøker Isaac Newton på hans kontor i Cambridge. Vi får høre om Newtons lover for kraft og bevegelse, og spesielt prinsippet om at kraft er lik motkraft.
Newtons lysteori
I dette videoklippet har Helmut fått tak i et eksemplar av Isaac Newtons lyslære fra 1704. Her kan han lese at Newton mente lyset var bitte små partikler, som spratt av et speil akkurat som små baller.
Pendelbevegelser
Helmut og Otto har besøk av Galileo Galilei på roterommet. Han viser dem hvordan han fant de fysiske lovene for pendelbevegelser i denne videoen fra nrk.
Poteter kokt i salt
Poteter skal helst kokes med skallet på, for å bevare vitaminer og andre næringsstoffer. Men skal vannet saltes for å gi potetene mer smak? Det mener Helmut, men Otto er uenig dette videoklippet fra NRK. Svaret skal de finne ved å koke poteter i tre kjeler, med søtt, rent og salt vann.
Pølsesprekkteorier
I disse videoklippene fra programmet Fysikk på roterommet skal det kokes pølser, og Otto vil gjerne forsikre seg om at pølsene ikke sprekker.
Speilbedrag
Stemmer det at speilet forsterker vinden, slik at Helmut kan blåse hatten av Otto..?
Strøm blir magnetisk
Når det går strøm gjennom en ledning, oppstår det et magnetfelt rundt ledningen. Dette kan Otto vise oss på flere måter i videoklippet fra NRK.
Vannløselig
Holder tresleiva seg renere hvis den ligger i vann før du bruker den? Otto føler seg sikker på det, men Helmut insisterer på å prøve det ut i dette videoklippet fra NRK.