naturfag.no blir utvikla av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: post@naturfag.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
Energioppdraget
Energioppdraget er en årlig kampanje der elever fra 5. klasse til Vg3 skal løse et oppdrag fra energisektoren. Elevene jobber med oppdraget i løpet av vårsemesteret, etter at lærerne har deltatt på Energiseminaret i januar. Skoler som ønsker kan sende inn ett elevbidrag til juryen, som kårer Årets løsning på slutten av skoleåret.
Hva får deltakerne i Energioppdraget?
Lærerne som skal jobbe med Energioppdraget inviteres på seminar 22.–23. januar. Energiseminaret arrangeres på Gardermoen, og vi dekker kost og losji, reise og 2000 kr til vikarutgifter. På seminaret får deltakerne faglige innlegg fra energisektoren knyttet til tematikken i årets oppdrag og didaktisk påfyll om bruk av oppdrag som utgangspunkt for undervisningen.
Selve oppdraget er koblet til aktuelle samfunnsutfordringer som skal gi elevene førstehånds erfaring med tematikk og problemstillinger knyttet til energispørsmål. Oppdraget legger til rette for autentisk og utforskende undervisning, bruk av naturvitenskapelige praksiser og andre læringsarenaer og arbeid med de tverrfaglige temaene i læreplanen.
Lærerne står fritt til å konkretisere og avgrense oppdraget ut ifra aktuelle energispørsmål lokalt, hvilke elever og fag som skal involveres og tiden hver enkelt skole har til rådighet. Det settes av tid på seminaret til å diskutere og starte planleggingen av undervisningsoppleggene som skal gjennomføres på hver enkelt skole.
Naturfagsenteret er tilgjengelig som sparringspartner i planleggings- og gjennomføringsfasen for skoler som ønsker det. I tillegg gjennomfører vi et felles digitalt møte i mars for å dele idéer og svare på spørsmål.
De som ønsker kan sende inn ett elevbidrag som får tilbakemelding fra juryen og er med i kåringen av Årets løsning.
Les om Energioppdraget 2023/24: Vellukka pilotår for Energioppdraget
Krav til deltakerskoler
For å melde seg på må det være minst to lærere fra skolen som ønsker å delta i arbeidet, og som kan stille på Energiseminaret i januar. I tillegg skal lærerne delta på et digitalt møte i mars og levere en enkel rapport etter at undervisningsopplegget er gjennomført.
Årshjul skoleåret 2024/25
- September–desember: Lansering av årets oppdrag og påmelding
- 15. desember: Påmeldingsfrist for å bli deltakerskole
- 22.–23. januar: Energiseminar for deltakerskolene og oppstart av arbeidet
- 11. mars kl. 14.30-16.00: Digitalt møte
- 15. mai: Frist for å levere elevprodukt til juryen (valgfritt)
- 15. juni: Frist for å rapportere på gjennomført opplegg
Meld interesse for å delta!
Skoleåret 2024/25 skal vi ha med 50 deltakerskoler, og man melder interesse ved å gå inn på lenken under. Når skjemaet er levert vil skolen raskt få tilbakemelding på søknaden.
Meld interesse for å delta skoleåret 2024/25
Ta kontakt med anette.braathen@naturfagsenteret.no ved eventuelle spørsmål.