naturfag.no blir utvikla av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: post@naturfag.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
- barnetrinn 5-7
- ungdomstrinn 8-10
- 5 - 10 min
Lampa lyser
Vi setter sammen batteri, ledninger og lampe sånn at lampa lyser.
På batterier er det alltid to uttakspunkter for strøm. På et flatt batteri er det de to metallbitene på toppen av batteriet. På et rundt batteri er det metallplata i bunnen og metallklumpen på toppen. På lommelyktlamper er det to kontaktpunkter for strøm. På lampene i bildene er det ene kontaktpunktet metallhylsa på sokkelen, mens det andre er metallklumpen midt under.
Det er lettest å få lys i en lampe med et flatt batteri. Da kan vi lage direkte kontakt mellom uttakspunktene på batteriet og kontaktpunktene på lampa, se bildet. Du vil se at lampa lyser.
I de to nederste bildene har vi brukt et rundt batteri som står på en aluminiumsstrimmel. Da er det kontakt mellom batteriets bunnflate og aluminiumsstrimmelen. Vi holder lampa med det underste kontaktpunktet ned på toppen av batteriet. Så bøyer vi opp aluminiumstrimmelen sånn at den lager kontakt med lampesokkelen.
Ikke lek med strømmen i det elektriske anlegget i huset. Spenningen der er så stor at det er livsfarlig.
Faglig forklaring
Når lampa lyser, er det kontakt mellom det ene uttakspunktet på batteriet og ett av kontaktpunktene på lampa, og fra det andre uttakspunktet på batteriet til det andre kontaktpunktet på lampa. Da lager strømmen en sammenhengende krets. Strømmen går i ring gjennom batteriet til lampa og videre gjennom lampa tilbake til batteriet, osv. rundt og rundt.
Materialer og utstyr
- Lommelyktbatteri (rundt og/eller flatt)
- Lommelyktlampe
- Strimler av aluminiumsfolie, 20 cm til 30 cm, bredde ca 1 cm
- Saks
- Binders