naturfag.no blir utvikla av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: post@naturfag.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
- ungdomstrinn 8-10
- 1 time
Rødkål som indikator
Vi skal lage rødkålpapir som kan brukes til å bestemme om en løsning er sur, nøytral eller basisk.
Finsnitt litt rødkål med kniv eller ostehøvel, ca. 2 dL, og legg kålen i en liten kjele. Fyll vann i kjelen slik at det akkurat dekker kålen. Kok opp og la det stå til det blir avkjølt.
Hell rødkålsaften over i et høyt glass, uten at kålen følger med. Klipp til et stykke filtrerpapir, rull det sammen og sett det i rødkålløsningen. Løsningen bør stå helt over papiret. La papiret stå til løsningen er trukket helt inn i papiret. Ta opp papiret fra rødkålløsningen og legg det til tørk på en avis eller liknende.
Klipp det tørre rødkålpapiret i biter på ca. 2 cm x 5 cm. Rødkålpapiret kan holde seg lenge hvis det oppbevares i en tett boks eller glass, så du kan gjerne lage litt ekstra som du kan bruke senere.
Rødkålpapiret kan brukes til å avgjøre om en løsning er sur, basisk eller nøytral. Dypp en glasstav eller liknende i løsningen du skal undersøke. Ta opp glasstaven og sett den ned på rødkålpapiret. Den lille dråpen som henger igjen på glasstaven, trekker seg inn i rødkålpapiret og vil gi en passende stor våt flekk. Ut fra fargen på flekken kan du avgjøre om en løsning er sur, nøytral eller basisk. Lag en enkel fargeskala ved å avsette en dråpe av eddik (sur løsning), vann (nøytral løsning) og husholdningssalmiakk (basisk løsning). Du er nå klar til å teste stoffer fra hverdagen. Husk at stoffer som ikke er vannløsninger, først må løses i vann.
Rydding
Legg rødkål papiret i en boks eller glass med tett lokk. Vask utstyret og sett det på plass.
Kommentarer/praktiske tips
Sikkerhet: Vær forsiktig med det varme vannet
Materialer og utstyr
- rødkål
- filtrerpapir (kaffefilter kan brukes)kniv eller ostehøvel
- en liten kjele
- et glass
- kokeplate
- en gammel avis
- glass eller boks
- merkelapp