naturfag.no blir utvikla av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: post@naturfag.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
Forsøk og praktisk arbeid
Hvor
- Ute
Passer for
- barnetrinn 1-2
- barnetrinn 3-4
- barnetrinn 5-7
Lag pinnebrød med lavmel
Brødbaking med lavmel er en gammel mattradisjon. På skogstur kan deigen surres rundt pinner og stekes på bålet som pinnebrød.
Læringsmål
- lage mat ute
- bruke islandslav i brødlaging
- fortelle om historisk bruk av islandslav under krigen
Lavbrød
3 dl islandslavmel
2,5 dl hvetemel
2,5 dl rugmel
1 ts salt
4 ts sukker
4 ts bakepulver
10 ss soyaolje
ca 3 dl vann
Kommentarer/praktiske tips
I mat og helse ønsker skolen å praktisere gammel mattradisjon med elevene. Denne delen av undervisningsopplegget kan kobles til samfunnsfag og en fortelling om hvordan «Gutta på skauen» måtte ty til lav for å lage brød under krigen for å overleve.
Tilknytning til læreplan (Fagfornyelsen, LK20)
-
Læreplan i naturfag (NAT01-04)
Kjerneelement
- Jorda og livet på jorda (KE70)
Kompetansemål
-
4. trinn
- delta i høsting og bruk av naturressurser og drøfte hvordan naturressurser kan brukes på en bærekraftig måte (KM780)
-
7. trinn
- gi eksempler på hvordan tradisjonell kunnskap har bidratt og bidrar til naturvitenskapelig kunnskap (KM828)
Forfatter
Gro Wollebæk
Forfatter
Gudrun Lindeman