naturfag.no blir utvikla av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: post@naturfag.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
- barnetrinn 5-7
- 5 - 15 min
Bære vann i sil
Det går an å bære vann i tesil, selv om det ikke blir så mye om gangen. Silen må være fri for all såpe. Gni trådene med fingrene, eller/og gni dem med et stearinlys.
Hell vann fra en kopp forsiktig ned langs kanten av silen. Prøv først med svært lite vann og legg til mer etter hvert. Hvis du er forsiktig, holder vannet seg i silen. Den lekker ikke. Hvis du ikke får det til, må du begynne helt forfra med en tørr sil. Prøv så å fylle vann i silen med en sugerørspipette. Nå også må du være forsiktig og slippe vannet ovenfra langs kanten av silen. Det går også an å legge en liten papirlapp over kanten av silen og helle vannet på papirlappen, sånn at det renner langsomt fra papiret ned i selve silen. Silen kan nok holde 10 milliliter (10 kubikkcentimeter) vann.
Legger du en våt finger opptil silen på undersida, bli det hull i vannhinna og vannet renner ut.
Faglig forklaring
Etter behandlingen med hender eller stearinlys er trådoverflatene belagt med et tynt fettlag som frastøter vann. Det danner det seg en bue oppover i hver åpning på silen, og overflatespenningen gjør at buene ikke går i stykker. Helt reint metall trekker på vann. Med reint metall blir vannet trukket gjennom hullene også og renner ned fra undersida av silen.
Kommentarer/praktiske tips
Hvis du skal bære mye vann i silen, bør du kanskje følge fuglenes råd i eventyret om manndattera og kjerringdattera. De sang: KLIN I LER, STIKK I STRÅ! KLIN I LER, STIKK I STRÅ!
Materialer og utstyr
- Tesil
- Stearinlys
- Vann