naturfag.no blir utvikla av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: post@naturfag.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
- barnetrinn 5-7
- ungdomstrinn 8-10
- 5 - 15 min
Kan gasbind holde på vann?
Overflatehinna hindrer vannet i å renne ut.
Gasstykket går litt over kanten på glasset sånn at du kan sette det fast med strikk. Nå er det lett å fylle glasset med vann gjennom gasen.
Ta så nederst på glasset og snu det opp-ned, over en vask. Litt vann renner ut, men så stopper det å renne, hvis du holder glasset helt loddrett. Hold det litt på skrå, og vannet renner ut.
Du kan gjøre tilsvarende forsøk med aluminiumfolie istedenfor gas. Fyll et passende syltetøyglass med vann. Brett folien rundt åpningen, og sett en strikk på. Klem på folien så den danner en bue ned i glasset. Stikk ett eller flere små hull i folien med f.eks. en blyant. Så kan du snu glasset uten at vannet renner ut. Men gjør det helst over vasken.
Hvis dere er flere sammen, kan én stikke det første hullet og prøve om vannet renner ut. Så stikker nummer to neste hull, og prøver osv. Det kan bli ganske mange hull.
Faglig forklaring
Gasen er våt og alle åpningene mellom trådene er lukket av vannets overflatehinne. Når du snur glasset, renner litt av vannet i glasset ut, da blir det undertrykk inne i glasset. Trykket fra lufta under presser gasduken i en bue oppover, og overflatekreftene i hinnene i hver av åpningene sørger for at hinnene ikke brister og slipper inn luft.
Materialer og utstyr
- Syltetøyglass, 1 L eller mer
- Gasbind (kan kjøpes på apotek)
- Strikk
- Saks
- Vann
- Aluminiumsfolie
- Blyant