naturfag.no blir utvikla av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: post@naturfag.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
- barnetrinn 1-2
- barnetrinn 3-4
- barnetrinn 5-7
- ungdomstrinn 8-10
- 5 - 15 minutter
Elektrisk krydder
En ballong som er gnidd mot ull får elektrisk ladning. Denne ladningen gjør at ballongen trekker til seg krydder.
Blås opp ballongen. Strø noe krydder på en tallerken. Prøv med f.eks. kruskakli også. Gni ballongen mot tørt hår, eller mot en katt, eller en ullgenser. Vi vet aldri riktig hva som er best, men det må være forholdsvis tørr luft, og tørre materialer. Forsøkene går neppe i regnvær. Hold ballongen like over krydderet, men ikke helt ned til. Krydderet strømmer opp på ballongen. Grove pepperkorn trommer på ballongen så vi hører det. Noen krydder lager høye tårn, f.eks. tørket pepperrot og kanel.
Vi kan holde ballongen med den gnidde sida opp og strø krydder på den. Noen krydderkorn blir liggende der de treffer ballongen. Noen spretter ut igjen og sprer seg utover. Noe krydder danner kanskje små tårn, som etter en liten stund skvetter av igjen.
Du trenger ikke bruke bare krydder. Du kan prøve med all slags pulver: kaffe, vaskepulver, te, sukker. Vi har lest at det er mulig å trekke pepperet ut fra en salt-pepper-blanding med en gnidd ballong. Det går bra med særlig grovkornet salt.
Faglig forklaring
Vi antar at ballongen er negativt elektrisk ladd. Da trekker den på positive ladninger i nærheten, og skyver på negative.
I et krydderkorn er det både positive og negative ladninger. I nærheten av ballongen fordeler ladningene i krydderkornene seg slik at sida nærmest ballongen blir positiv. Da blir kornene tiltrukket av ballongen.
Når kornene setter seg på ballongen, kan det hende at negative ladninger fra ballongen går over på kornene, og da skvetter de av igjen.
Kommentarer/praktiske tips
Noen støvkoster blir elektrisk ladd når du bruker dem. Da trekker de til seg støv.
Materialer og utstyr
- Ballong
- Flere krydder
- Tallerken