naturfag.no blir utvikla av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: post@naturfag.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
- barnetrinn 3-4
- barnetrinn 5-7
- 5 - 15 min
Er egget kokt?
Finn ut om egget er kokt uten å knuse det!
Vi kan tre metoder for å teste om egget er kokt:
Legg egget på bordet. Snurr det rundt. Prøv å stoppe rotasjonen ved en svært kort berøring av egget med én finger. Hvis egget starter å rotere igjen, er det rått. Hvis det stopper helt, er det kokt.
Det er lettere å få et kokt egg til å rotere fort enn et rått egg. Det kokte egget roterer også mer stabilt enn det rå.
Hvis du setter rotasjonen i gang med egglengden horisontalt og hvis egget får stor nok fart, vil et kokt egg reise seg på høykant. Det har vi aldri fått til med et rått egg.
Faglig forklaring
Alt dette henger sammen med at det kokte egget er fast tvers gjennom. Det rå egget er flytende inni, og væsken henger igjen når vi får skallet til å rotere.
Materialer og utstyr
- Kokt egg
- Rått egg
- Tusjpenn