naturfag.no blir utvikla av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: post@naturfag.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Tilgjengelegheitserklæring
- barnetrinn 5-7
- Omtrent 15-30 min
Barkfløyte
Når sevja stiger i bjørka, kan vi lett løsne barken og lage oss en liten barkefløyte til 17. mai.
Liten barkfløyte er enklere å lage enn en seljefløyte, men det er en fordel å ha grunnleggende knivkunnskaper (se vedlagte knivregler).
Pinnen må være ca. 7 mm til 1 cm tykk, rett og uten kvister og knopper i en avstand på ca. 5 cm. Spikk den smaleste enden over på tvers og ta ytterbarken (det brune) av de øverste 5-7 mm slik at det grønne av barken blir synlig.
Lag et snitt gjennom barken rundt fløyten ca. 5 cm fra den smaleste enden. Det er denne delen som ikke må inneholde kvister eller kopper. Bank forsiktig med knivskaftet for å få barken til å løsne. Vri barken forsiktig av. Det grønne området må ikke sprekke.
Putt den grønne enden i munnen og fukt den godt mens den forsiktig gjøres flat med tennene.
Barkfløyta er nå klar til bruk. Det er en egen teknikk å få lyd i den. Plasser den grønne delen rett innenfor leppene, klem leppene forsiktig sammen og blås. Ikke gi opp - prøv på ulike måter!
Faglig forklaring
Når vi blåser i fløytene kan vi samtidig undre oss over hva som skaper lyd. Hva er det som settes i vibrasjon denne gangen. Når vi fjernet den brune barken i den ene enden av fløyta, gorde vi dette området mykere og lettet fløytas evne til å begynne å viberere når vi blåser i den. Vibrasjonen får lufta til å bevege seg og lyden når ut.
Materialer og utstyr
- Kniver