Hopp til hovedinnhold
Forsøk og praktisk arbeid
Passer for
  • barnetrinn 5-7
  • ungdomstrinn 8-10

Lag viftehuset

Ideutvikling og skisser

1. Start designprosessen med å søke etter inspirasjon på form og funksjon til viften, og tegn ned noen idéskisser. Skal dette være en bordvifte, en vifte som er montert på en sykkel, en vifte som man kan ha med seg i veska osv.?
2.

Utvikl idéskissene videre og tenk på hvordan komponentene kan plasseres. Tenk også på hvor propellen skal plasseres og om dere skal ha flere små eller en stor propell. Bruk figur 1 til inspirasjon.

Figur 1. Plassering av komponenter. Foto: Designinstituttet Figur 1. Plassering av komponenter. Foto: Designinstituttet
3.

Velg ut en eller to idéskisser. Tegn forslag på ulike profiler som formen til viftehuset kan ha ut i fra de valgte skissene. Bruk figur 2 og 3 til inspirasjon. Husk å tenk på at viftehuset må være åpen på et sted slik at de får satt inn elektronikken, balanse, tyngdepunkt, tildekking av komponentene. osv.

Plassering av komponenter. Foto: Designinstituttet Plassering av komponenter. Foto: Designinstituttet 3D-tegninger av diverse profliler. Foto: Designinstituttet 3D-tegninger av diverse profliler. Foto: Designinstituttet

NB: Figurene vises i større format i vedlegget til høyre. Her er det også flere figurer.

 

Produksjon av modell i papp

Velg en eller to av idéskissene og test i 3- dimensjonale pappmodeller (også kalt teknisk modell). Husk å vurder hvordan det er mulig å koble strøm, batterier, motor sammen inne i modellen. Vil viften kunne stå stabilt? Trenger den støtte eller ekstra tyngde i bunnen? Her bør dere se på forbrukertesten dere har gjort tidligere å sjekke at en ikke gjør samme feil som dere fant  i løpet av testene og eksperimenteringen. Dere kan også gjennomfører noen av de samme spørsmålene fra forbrukertesten på egen modell.

Her viser vi hvordan dere kan skjære og forme kompliserte former i 1 mm papp.

1. Grovkapp de ulike delene i modellen
Foto: Designinstituttet Foto: Designinstituttet
2. Bøy pappen ved å dra den gjenntatte ganger over kanten på en bord. Pappen, som papiret, har fibre som ligger i en retning. Når du bøyer et ark vil du merke at det i den ene retningen er letere å bøye, enn den andre. Dersom dere bøyer pappen mot fiberretningen blir resultatet ugjevnt og kantete. På bildet ser dere at pappen er bøyd mot fiberretningen.
Foto: Designinstituttet Foto: Designinstituttet
3. Tilpass de ulike delene. Å tilpasse rette flater er relativt enkelt. Da kan dere enkelt måle opp når snittene er rette. Dere kan også enkelt regne ut størrelser og flater. Men når dere skal sette sammen enkeltkrumme flater må en ofte forandre litt på profilene for at de skal passe sammen. Dere får et buet snitt. Av den grunn er det lurt at flatene er litt lengere enn tiltenkt. Dere holder formene sammen slik de skal festes. Merk med blyant hvor det skal kappes. Kapp det overflødige. Å så er du klar til å lime!
  Foto: Designinstituttet Foto: Designinstituttet
4. Lim de ulike delene sammen. Det er lettest å lime en og en side. Det gjøres ved å legge en stripe lim på en flate. Hold de to flatene som skal limes rolig sammen, inntil hverandre til limet har stivnet. La limet få tid til å tørke. (Limet kan bli så varmt at dere kan brenne dere. Får dere varmt lim på huden bør dere fjerne det så fort som mulig. Det må gines av. Et godt råd kan være å ha fuktige fingre, for da setter ikke limet seg like lett fast til fingeren.)
5. Vi valgt ikke å kappe ferdig den siste siden av modellen. Dette gjorde vi fordi det er lettere å lage den til slutt. Slik må dere kanskje gjøre underveis for å tilpasse andre deler også, alt avhengig av hvor koplisert modellen er. Legg et stykke papp inntil modellen slik den skal være. Marker omrisset med blyant. Skjær eller klipp ut formen. Lim den fast. Skal dere lage symetriske deler, lager dere den ene halvparten og speiler den. På denne måten er det letter å lage delene nøyaktig.
Foto: Designinstituttet Foto: Designinstituttet
6. Vi kutter bort overflødig papp og lim med en skarp kniv. Vær forsiktig så du ikke skjærer deg, eller ødelegger modellen. Det er viktig å skjære med kniven isteden for å dytte den rett fremover. Dette gjøres ved at dere beveger den på tvers, mens dere flytter den fremover. Den veien pilen viser. Bruk kniv med bryteblad, og skift blad ofte. Papir gjør knivbladet sløvt veldig fort. Siste justering kan også gjøres med et fint sandpapir eller en fintannet fil.
Foto: Designinstituttet Foto: Designinstituttet
7. For å få en utseenderiktig modell kan dere sprøytelakke, pusse og lakke den til den overflate og de fargene dere ønsker.

 

Kommentarer/praktiske tips

I dette eksemplet har vi laget modellen i papp. Gjenbruk av kartong, papp, plastemballasje etc. fungerer godt til modellbygging. Dere kan derfor lett få tak i store mengder gratis materiale, og disse materialene er enkle å bearbeide med saks, kniv etc.

Viftehuset fungerer best om formkonstruksjon er stødig, også når propellen roterer. Her er det viktig å finne tyngdepunktet. Materialet i viftehuset bør være av en tyngre kvalitet enn i propellen. Hardplast (plexi) og trefiner vil for eksempel fungere godt. Avhengig av tidsrammer, utstyr som er tilgjengelig og årstrinnet, kan dere vurdere å lage en endelig versjon av viftehuset i plast eller trefiner istedet for papp.

Hvis dere  ønsker å gå videre med plast, så vil dere trenge en plastknekker, varmluftspistol til å kunne forme enkelt- og dobbeltkrumme flater, limpistol og en baufil til å kutte opp plasten. Hvis dere ønsker å jobbe med trefiner, trenger dere ulike typer sag (f.eks. en løvsag som dere kan sage ut indre former/mønster med og en kappsag til å dele opp treplatene med) trelim evt. skruer til å sette sammen deler med.

Materialer og utstyr

  • papp/kartong/stivt papir
  • lim/tape
  • skarp kniv med bryteblad
  • farger/maling
  • pensler
  • tusj
  • lamineringsmaskin