Hopp til hovedinnhold

Elektronisk kommunikasjon

Bruksområde: Kommunisere digitalt. Elektronisk kommunikasjon finnes i flere varianter og er normalt integrerte i skolenes digitale læringsplattformer (LMSer). Den mest utbrede formen for digital kommunikasjon er tekstbasert, det vil si at kommunikasjonen foregår ved hjelp av skriving og lesing av tekst via datamaskiner. Mer generelt har elektronisk kommunikasjon delvis erstattet andre etablerte kommunikasjonssituasjoner, for eksempel telefon, faks, og ansikt-til-ansikt møter.  

Generelt: Elektronisk kommunikasjon innebærer et vidt spekter av teknologier. Vi skiller ofte mellom det som kalles synkrone og asynkrone teknologier når det gjelder elektronisk kommunikasjon.

Synkrone teknologier betyr at informasjonsutveksling foregår så å si samtidig (eng. real time). Chat, lynmeldinger (eng. Instant Messenger), videokonferanser og nettmøter (eng. NetMeeting) er eksempler på teknologier som ivaretar en slik samtidighet. Disse krever at møtedeltakerne er til stede og deltar samtidig, mens den geografiske spredningen av møtedeltakerne kan variere.

I asynkrone teknologier vil både tid og sted for sending og mottak av budskap kunne variere. E-post, nettbaserte diskusjonsfora, såkalte Newsgroups og innhenting av informasjon på intranett og Internett er noen eksempler. Men intranett og Internett kan også fungere synkront, dersom de benyttes til videokonferanser, Chat, lynmeldinger og nettmøter.

Om Chat: Ved hjelp av chat-systemer kan to eller flere brukere "snakke" sammen ved å skrive direkte til hverandre i et virtuelt rom (også kalt chatterom, snakkegruppe eller pratelinje). Brukerne kommer i kontakt med hverandre via en sentral datamaskin, også kalt server, som inneholder oversikt over de personer som er koblet opp i øyeblikket. Når du benytter chatterommet vil den sentrale server registrere dette, og andre brukere vil som regel kunne se at du er logget på. Når du skriver inn en beskjed i chatterommet, kan andre brukere umiddelbart lese beskjeden. Chatting kan være basert på både tekst, bilde og lyd. Det finnes ulike typer av chatting; som Webchatting , IRC (Internet Relay Chat) og lynmeldinger (Instant messaging). Dersom det benyttes et særskilt program til IRC, vil chat-serveren ha tilgang til de opplysninger som er inntastet i programmet. Det kan for eksempel være navnet på den som bruker chatterommet. (kilde: Nettvett.no)

Om lynmeldinger: Lynmeldinger er et verktøy for å sende meldinger i sanntid. Lynmeldinger kalles også Instant Messaging (IM), IM-tjenester, øyeblikksmeldinger eller hurtigmeldinger. Adresseboken i lynmeldingstjenesten gir deg anledning til å se hvem av dine kontakter som er på nett akkurat nå, og hvem som er opptatt eller borte. Fordelen med lynmeldinger er at den er like rask som telefonen, den er diskret på samme måte som e-post, og at det er gratis å sende lynmeldinger. (kilde: Nettvett.no)

Om e-post: E-post er en forkortelse for elektronisk post og er en av de vanligste måtene å benytte Internett på. E-post sendes fra avsenderens datamaskin til en e-postserver. En e-postserver er en datamaskin som fungerer som en postsentral på Internett. Fra e-postserveren sendes e-posten videre til den e-postserveren som befinner seg nærmest mottakeren. Deretter sendes den til mottakeren. De to vanligste måtene å sende og motta e-post på er via et eget e-postprogram eller via en nettleser. E-post via et eget e-postprogram innebærer at du bruker et eget program som håndterer e-posten på datamaskinen din. De vanligste e-postprogrammene i dag er Outlook, Thunderbird og Eudora. E-post via en nettleser innebærer at man mottar og sender e-post via nettleseren, for eksempel via Internet Explorer. Vanlige e-posttjenester via nettleseren er Hotmail og Spray. (kilde: Nettvett.no)

Viktige ting rundt: Nettvettregler for barn og unge:

  • Du må aldri fortelle noen du ikke kjenner på Internett hva du heter, hvor du bor eller hvilken skole du går på.
  • Ikke send bilder av deg selv.
  • Bruk en anonym e-postadresse når du surfer på Internett og chatter med folk du ikke kjenner.
  • Hvis du skal møte en person du har chattet med på Internett, må du ta med en voksen du stoler på.
  • Husk at personer du snakker med i en chat-gruppe ikke alltid snakker sant og lett kan lyve på alder.
  • Du skal ikke svare hvis du får skummel e-post eller blir redd når du chatter. Si fra til en voksen og bytt gjerne e-postadresse.
  • Når du skal laste ned spill eller lignende, gjør det sammen med en voksen. 
  • Hvis du opplever noe skummelt eller ubehagelig, meld fra til en voksen du stoler på. Du kan også ta kontakt med Redd Barna eller tips politiet. (Kilde: Redd Barna)